Печено пиле с ром и захарна коричка
Пиле на фурна със захарна глазура.
Необходими продукти:
- 1 пиле
- сокът от един лайм
- 1 с.л. кафява захар
- 1 с.л. ром
- 1 с.л. соев сос
- сол и пипер
- 1/2 ч.л. джинджиил на прах или прясно рендосан динджифил
- 1/2 ч.л. канела на прах
- 1/2 ч.л. чесън на прах (или 3 намачкани скилидки)
- 1 с.л. растителна мазнина (олио, зехтин)
Начин на приготвяне:
1. Смесете сока от лайм със захарта, соевия сос и рома.
2. В друг съд смесете джинджифила с канелата и чесъна.
3. Изсипете сухите съставки при мокрите и разбъркайте до получаването на каша.
4. Обтрийте пилето вътрешно и външно със сол и пипер. Отвън намажете със зехтин и прехвърлете в тава.
5. След това внимателно намажете с част от сместа с подправки. Увийте във фолио и пъхнете да се пече с гърдите надолу в предварително загрята фурна на 200 градуса.
6. След 35 минути махнете фолиото и отново намажете с подправки.
7. Печете още 50 минути, като на всеки 15 намазвате с подправки.
8. Готовото пиле поднесете със зеленчуци и резени лимон. Можете да сервирате и чеснов сос за топкане.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ