Печено мюсли за закуска
Неустоим десерт или здравословна закуска.
Необходими продукти:
- 4 ч.ч. едри овесени ядки
- 3/4 ч.ч. бедеми
- 1/2 ч.ч. слънчогледови семена
- 1/2 ч.ч. тиквени семена
- 1/4 ч.ч. сусамови семена
- 4 с.л. слънчогледово олио
- 1/2 ч.ч. оризов или ечемичен малцов сироп
- 1/2 ч.ч. кленов сироп
- 1/8 ч.л. екстракт от ванилия
- щипка сол
- 1/2 ч.ч. стафиди или други плодове по избор
Начин на приготвяне:
1. Нарежете бедемите, слънчогледовите семена и тиквеното семе наедро. Може да ги оставите и цели, ако предпочитате по-едро мюсли. Загрейте предварително фурната на 160ºС.
2. Сгорещете леко олиото в тенджерка, заедно със сиропа, екстракта от ванилия и солта. Оставете да се охлади.
3. В голяма купа, сложете овесените ядки, бедемите и семената. Разбъркайте и добавете сместа с олиото и прибавете в сухата смес.
4. Когато мюслито се покрие равномерно, го изсипете в тавичка за печене, постлана предварително с пергаментова хартия. Може да са необходими два съда. Мюслито трябва да е на тънък слой, за да стане хрупкаво.
5. Печете за около 45 - 60 мин. във фурната, като разбъркате сместа няколко пъти по време на печенето, така че да покафенее равномерно.
6. Оставете да се охлади и натрошете на големи парчета. Прибавете сушените плодове (по желание) или консумирайте с пресни.
7. Поднесете с йогурт или соево мляко.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ