Печени пилешки бутчета със сос Арабята
Пиле арабята - пилешки бутчета на фурна с доматен сос и бяло вино.
Необходими продукти:
- 2 с.л. олио
- 4 цели пилешки бутчета
- 200 г червен лук
- 2 червени сладки чушки - около 220 г общо
- 1 ч.л. лют пипер на люспи
- 4 скилидки чесън
- 150 мл бяло сухо вино
- 800 мл консерва домати в доматен сос
- 200 мл пилешки бульон
- 3-4 стръка пресен босилек
- 1 ч.л. захар
- 2 ч.л. сол
- сол и пипер
Начин на приготвяне:
1. Сгорещете олиото в голям тиган и запържете бутчетата на силен огън за по 5 минути от страна като започнете от страната с кожата. Прехвърлете ги в тава с кожата нагоре.
2. В тигана от готвенето им, без да забърсвате мазнината, изсипете наситнения червен лук и гответе на умерен огън при периодично бъркане 4 минути. Добавете нарязаните на полумесеци сладки червени чушки и гответе още 2 минути.
3. Овкусете с лютия пипер, наситнения или намачкан чесън и залейте с бялото вино. Оставете да кипне и да къкри 3 минути.
4. Залейте с доматите от консерва и пилешкия бульон, добавете 2 ч.л. сол, захарта и босилека, разбъркайте, сложете капак и оставете да къкри 10 минути.
5. Пилешките бутчета поръсете със сол и пипер и залейте с готовия сос.
6. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути.
7. Поднесете с листа пресен босилек и сервирайте.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ