Печени патладжани с леща и сирене
Салата с леща, ароматни билки и зеленчуци.
Бон Апети
Излъчен на 21.09.2017
Салата с два дресинга, която е идеално предястие и дори гарнитура към мръвчици, правят Лора и Стоян, като за основа на ястието избират сварена зелена леща, която се комбинира с ядки и патладжани и се овкусява с два дресинга. А на финала се поднася с чери домати и кубчета бяло сирене. Елегантно и различно, ястието е подходящо както за семейната трапеза, така и за по-изискана маса, на която се посрещат гости.
Първо зелената леща се сварява, но трябва да остане твърда. Патладжаните се нарязват на шайби с дебелина около 1 см., осоляват се и се оставят настрана да си пуснат горчивината за 15 минути. После кръгчетата се измиват под течаща вода, намазват се със зехтин и се запичат на грил тиган. Сварената леща се отцежда от водата и се полива със зехтин. Към нея се добавят патладжаните, наситнени орехови ядки, червен лук, разполовени мини доматки, магданоз, мента и подправки. Всичко се разбърква много добре.
Преминаваме към направата на двата соса. Първият е смесица от намачкан чесън със зехтин, лимонов сок, сол, пипер и сумак. Веднага щом е готов, заливаме с него ордьовъра и разбъркваме. Следва да направим и млечната заливка като смесим кисело мляко със сусамов тахан, сол и черен пипер.
Сега е време да сервираме. Разпределяме в индивидуални порции предястието, заливаме с част от млечния сос и поднасяме с кубчета бяло сирене, като Лора и Стоян съветват то да е овче, но козе и краве също ще свършат работа.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ