Печена щука с картофи, гъби и сметана
Риба на фурна с картофена гарнитура и сметанова заливка.
Необходими продукти:
- 300 г картофи
- 1 щука
- 2 с.л. олио
- сол
- 1 шепа сушени манатарки (може да опитате и с пресни мариновани гъби от буркан)
- 1 глава лук
За соса:
- 1 ч.ч. заквасена сметана
- 1 ч.ч. бульон (най-добре рибен)
- 1 ч.л. брашно
- 1 ч.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Нарежете картофите на филийки и ги запържете в олиото. Рибата - измийте и осолете хубаво.
2. Накиснете гъбите във вода (ако ще ползвате сушени) и ги кипнете докато се раздуят. След това нарежете на парченца и заедно с нарязания на ситно лук запържете в мазнината от картофите.
3. Наредете по крайщата на тавичка запържените картофи, в средата сложете рибата да полегне върху гъбено-лученото канапе.
4. Пригответе соса като в току-що махнатия от котлона кипящ бульон добавите брашното, предварително разбито в няколко с.л. бульон, за да не образува валци, сметаната и олиото.
5. Залейте щуката със соса и печете до получаването на коричка и хубавото разваряване на картофите. Проверете ги като прободете с вилица. Ще ви отнеме около половин час на 180 градуса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ