Печена сьомгова пъстърва с маслини
Чеснова пъстърва с шалот, вино и маслини.
Бон Апети
Излъчен на 02.03.2018
Голяма пъстърва на фурна, обтрита с ароматна чеснова паста, покрита с маслини и лук шалот и залята със зехтин и бяло вино готвят Лора и Стоян. А след това сервират печената риба със сметанова пяна с лимон и пресен лук, за да може насладата от крехкото месо да се допълни от сметановата текстура.
Първо си почистваме хубаво рибата. Приготвяме чеснова паста като намачкваме чесън с риган и мащерка. С този крем мажем корема на сьомговата пъстърва и прибираме в него няколко резена лимон. Най-добре рибата да си е полегнала в тавата, в която ще се пече. Отгоре я поръсваме с нарязани на шайби маслини каламата и наситнен лук шалот. Смесваме зехтин с бяло вино и пипер меланж, заливаме рибата и печем на много силна фурна за 15-тина минути.
През това време разбиваме животинска сметана на пяна със сол и лимонов сок. Обогатяваме я с добавка от пресен лук. Парче от рибата сервираме, като го заливаме със сос от печенето, отгоре разпределяме попадалите при готвенето маслини и лук и встрани наместваме част от сметановия крем.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ