Печена наденица в доматен сос
Шакшука с наденички и яйца.
Бон Апети
Излъчен на 05.02.2018
Интересен миш-маш с наденички в подлютен сос готвят Лора и Стоян, като представят рецепта за шакшука с наденица или доматен сос с много подправки, зеленчуци и наденички, който наподобява гювеч и се запича с чукнати отгоре яйца. Своеобразните гювечета с наденички са питателна делнична семейна храна, която можете да опикантите по желание, защото в оригиналния си вариант се поднася подлютена и с препечен хляб за топкане в сосчето.
Първо се запичат надениците от всички страни в голям тиган. След като ги извадим, в същия съд (по възможност с огнеупорна дръжка) се запържват червена и зелена чушка, наязани на лентички. Щом омекнат, се добавят наситнени чесън и люта чушка, овкусява се с червен и лют пипер и кимион и се наливат пюрирани домати заедно с малко топла вода. Добавя се сол, пипер и дафинов лист и се оставя да покъкри.
Наденичките се нарязват на шайби и след 10-тина минути къкрене на доматената смес, се вкарват в тигана. Разбъркват се, отгоре се чукват яйца, посоляват се и ястието влиза за 10-12 минути във фурната. Преди сервиране се покапва със зехтин и се поръсва с наситнен пресен кориандър или магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ