Патица с джинджифилово-цитрусов сос
Пълнена патица с цитрусови плодове, поднесена с джинджифилов сос.
Необходими продукти:
- 1 патица
- 4 портокала
- 1 грейпфрут
- 2 лимона
- 100 мл зехтин
- 6 с.л. червен пипер
- сол и черен пипер
- 100 г джинджифил
- 50 г масло
- 1 с.л. олио
- 1 глава червен лук
- 4 скилидки чесън
- 100 мл бренди
- 50 г пресен кориандър
- 2 с.л. захар
Начин на приготвяне:
1. В зехтина добавете червения пипер и сол и черен пипер. Разбъркайте. Трябва да се получи червена паста. С нея намажете обилно патицата, като се опитате да вмъкнете от крема и подкожно.
2. Лука наситнете. Сгорещете олиото и сложете в него маслото. Добавете лука и гответе до прозрачност. Добавете наситнения или намачкан на паста чесън и гответе докато замирише на чесън.
3. Добавете рендосания джинджифил, нарязаните на хапки цитрусови плодове и захарта. Залейте с брендито. Намалете огъня и оставете да се задуши под капак за 10 минути. След това добавете и кориандъра.
4. Прецедете соса. Твърдите парчета от него вкарайте в корема на патицата, сложете и 2-3 с.л. от соса, а останалия запазете.
5. Печете патицата с гърдите надолу на 180 градуса за около 1:30 часа, като проверявате периодично да не загори след първия час престой във фурната.
6. Сервирайте патицата с плънката от корема ѝ и соса, в който можете да добавите отделила се мазнина от печенето.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ