Патешко с ябълки и боровинков сос
Печено патешко с канелени ябълки и сос от боровинки.
Необходими продукти:
- 2 парчета патешки гърди или друго патешко месо
- 3-4 ябълки
- сол и пипер
- 4 с.л. мед
- 100 г захар
- 4 с.л. лимонов сок
- канела и смлян карамфил
- 50 мл червено вино
- 20 мл портокалов сок
Начин на приготвяне:
1. Патешкото месо почистете от излишна лой и претърсете за останали перушинки. След това (само ако има кожа) направете тънки и плитки прорези в кожата без да я разрязвате до месото. Сгорещете тиган, запечете на силен огън първо откъм кожата за 2-3 минути и след това откъм мръвката за още 2 минути.
2. Прехвърлете мръвките във фолио, завийте и бутнете на 180 градуса във фурната за 12-15 минути. Зависи от дебелината на месото.
3. Ябълките почистете и нарежете на полумесеци. Покаптете с 2 с.л. лимонов сок, поръсете с канела и карамфил и залейте с 2 с.л. мед. Приберете във фурната при патешкото и засечете 15 минути.
4. Боровинките - пресни или замразени сгорещете в тигана с част от мазнината от запечатваното патешко. Друга част от лойта можете да си запазите за друго готвене - става много вкусно. Добавете захарта към боровинките и щом се карамелизира, добавете 2 с.л. лимонов сок, 2 с.л. мед, виното и портокаловия сок. Оставете да покъкри на слаб огън за 10 минути.
5. Готовото патешко оставете да почива 10 минути както си е увито във фолиото. Ябълките охладете леко. После нарежете месото на слайсове и подредете като редувате с ябълки. Сервирайте встрани и боровинковия сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ