Паста с пилешко, аспержи и сметана
Макарони с месо и зеленчуци в сметанов сос.
Необходими продукти:
- 400 г макарони или друга паста по избор
- 500 мл готварска сметана (незаквасена)
- 300 г аспержи
- 300 г пилешко месо (от гърди или бут)
- 80 г пармезан
- сол и пипер на вкус
- 2 с.л. олио
- 4 с.л. зехтин Extra Virgin
- листенца пресен босилек за украса
Начин на приготвяне:
1. Пилешкото филе нарежете на хапки. Овкусете със сол и пипер. Сгорещете силно 1 с.л. олио в много голям тиган и запечатайте месцата за по 30-секунди в тигана. Извадете в отделна чиния.
2. Пуснете 4 литра вода да кипва в тенджера. Двете части на ястието трябва да се готвят едновременно. Щом водата кипне, добавете 2 с.л. сол и изсипете пастата без да я миете. Оставете да се вари с една минута по-малко от посоченото на опаковката.
3. В още топлия тиган, но вече на умерен огън сипете втората лъжица олио и добавете месото и аспержите. Аспержите трябва предварително да измиете и да отстраните втвърдените долни крайща. Гответе 5-6 минути като разбърквате периодично.
4. Готовата паста отцедете през гевгир и изсипете в тигана. Залейте със сметаната и оставете да кипне.
5. Добавете половината от пармезана и няколко наситнени листенца босилек. Подравете с черен пипер и махнете от огъня.
6. Разпределете в индивидуални порции. Отгоре покапете с по 1 с.л. студено пресован зехтин и поръсете с пармезан. Украсете с листа босилек.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ