Паниран карфиол с пармезан на фурна
Хрупкав печен карфиол с коричка от пармезан и галета.
Необходими продукти:
- 1 глава карфиол
- 1,5 л вода + 2 ч.л. сол
- 150 г галета
- 50 г настърган пармезан
- 5 с.л. зехтин за готвене (може и олио)
- 2 ч.л. сухи подправки по избор - риган, мащерка, розмарин, босилек или микс прованс
- 4 скилидки чесън
- 3 яйца
- 60 г брашно с готовност за още
За соса:
- 125 мл заквасена сметана
- листата на връзка магданоз
- 1 ч.л. горчица (най-добре едрозърнеста)
- 3 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
1. Карфиола разделете на съцветия, а ако са прекалено големи, ги разполовете с нож. Измийте.
2. Сипете водата със солта в тенджера, добавете розичките и сложете капак. Пуснете на умерен огън и варете 5 минути след кипването.
3. През това време изсипете галетата в купичка, добавете пармезана, намачкания или минат през пресата чесън, сушените подправки и олиото. Разбъркайте до образуването на трохи. В друга купичка разбийте яйцата, а в трета - сипете брашното. Застелете си тава с хартия за печене и пуснете фурната да загрява на 180 градуса.
4. Оваляйте добре розиките в брашно, след това една по една ги топвайте хубаво в разбитите яйца и за финал в сместа с галета. Натискайте с пръсти, за да полепне панировката добре по карфиола.
5. Подреждайте панираните цветлета в тавата и пъхнете във фурната за 20 минути.
6. През това време направете соса като смесите сметаната с наситнения магданоз, горчицата и намачкания чесън.
7. Поднесете топлите розички със студения сос за топкане.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ