Палачинки с кашкавал и топено сирене
Солени палачинки с плънка от разтопен кашквал вурху майонеза.
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 250 г мляко
- 250 г брашно
- 50-60 мл топла вода
- 20 г захар
- 2 с.л. олио или разтопено масло
- 50 г масло
- 2 г сода
- 7-8 капки оцет
- 2 щипки сол
- 250 г кашкавал
- 100 мл майонеза или топено сирене за мазане
Начин на приготвяне:
1. В супена лъжица си отмерете капките оцет и добавете в него содата да се угаси.
2. В купа удобна за бъркане с миксер счупете яйцата и ги разбийте с миксер със захарта. Можете да правите палачинките и на ръка, но ще отнемат повече време и няма да станат така гладки.
3. Изсипете угасената сода, разбъркайте, добавете млякото, разбъркайте пак и започнете на малки порции да вкарвате брашното в тестото, като се стремите да става при непрестанно разбиване.
4. Ако сместа е прекалено гъста, долейте топла вода, докато стане консистенция на смес за палачинки. Около 50 мл обикновено са напълно достатъчни. Накрая сипете и течната мазнина и разбъркайте до пълна хомогенност.
5. Преди да преминете към печенето си рендосайте кашквала.
6. Сгорещете тигана и щом се е затоплил хубаво, резнете малко от маслото и сипете част от тестото така, че да се получи палачинка с желаните от вас размери.
7. Печете двустранно и извадете. Заложете масло и следващата палачинка и докато тя се пече, намажете предишната с майонеза или топено сирене и поръсете щедро с рендосан кашкавал. Завийте след това в обичаната от вас форма.
Забележка: Доста по-напрегнато е да се завиват палчинки докато се занимавате с печенето на останалите, но само така кашкавалът ще се разтече в приятна и вкусна текстура. Ако имате възможност, викнете си помощник. Друг трик е да печете палачинките на по-слаб огън, за да сте готови с предходната, когато извадите следващата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ