Регистрация

Палачинки с карамелизирани банани и мед

Палачинки с карамелизирани банани и мед
Средно   |   Порции 2   |   Видяна: 3965

Палачинки с мед и плодове.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 250 г обикновено брашно
  • 1 с.л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 1 ч.л. захар
  • 2 големи яйца, на стайна температура и леко разбити
  • 300 мл мляко
  • 30 г масло, разтопено и охладено, плюс допълнително за пърженето

За карамелизираните банани:

  • 30 г масло
  • 2 големи банана, разполовени по дължина
  • 1 с.л. кафява захар

За канеления сироп с мед:

  • 1/2 ч.ч. + 1 с.л. мед
  • 1/2 ч.ч. вода
  • 1 шушулка канела

Начин на приготвяне:

1. Смесете брашното, солта, бакпулвера и захарта в купа. Бавно прибавете млякото, след това маслото и яйцата и разбъркайте хубаво. Оставете течното тесто на стайна температура за 20 мин. Междувременно се заемете с бананите и сиропа.

2. За да направите канелено-медения сироп, смесете меда и водата в средна тенджерка. Натрошете шушулката канела в тенджерката и оставете сместа да кипне, като разбърквате хубаво. Оставете сиропа да покъкри няколко минути преди да изключите котлона и да заделите да се охлади. Сиропът ще се сгъсти значително след охлаждане. Прецедете през ситна цедка и заделете.

3. За да направите карамелизираните банани, разтопете маслото в голям тиган за пържене на среден огън. Прибавете кафявата захар и разбъркайте докато се смеси с разтопеното масло. Внимателно сложете бананите с отрязаната част надолу. Оставете ги да постоят в тигана 3 мин. преди да обърнете и да готвите още 3 мин. Бананите трябва да са с хубав златисто-кафяв цвят. Изключете котлона и заделете.

4. Разтопете маслото в голям тиган за пържене на среден огън. Намалете котлона до слаб и изсипете достатъчно от течното тесто, колкото да се получи средна палачинка. Обърнете я, когато започнат да се образуват мехурчета и течното тесто се е втвърдило. Пържете още около минута, преди да сложите в чиния за сервиране. Направете същото с останалото течно тесто. Поднесете палачинките с карамелизирани банани и щедро поляти със сироп. За 2 големи порции.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 45 мин.

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта