Пай с тесто от картофи и гъбена плънка
Солен пай без месо с блат от картофи и брашно и плънка от гъби, моркови и лук. Поднесен със солена сметана от заквасена сметана с майонеза и чесън.
Необходими продукти:
- 600 г картофи
- 1 глава лук
- 6 с.л. олио
- 2 моркова
- 30 г масло
- 50 мл мляко
- сол и пипер
- 1 яйце
- 150 г брашно
- 500 г пресни печурки
- 150 г кашкавал
- няколко стръкчета пресен копър
- 50 мл заквасена сметана
- 50 мл майонеза
- 3 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
1. Обелете картофите, сложете ги в тенджера, залейте с вода, добавете 1 ч.л. сол и оставете да се варят до хубаво омекване
2. Лука наситнете, а моркова рендосайте. Сгорещете 3 с.л. олио в тиган с незалепващо покритие на умерен огън и изсипете лука. След 3 минути добавете и морковите, разбъркайте, овкусете със сол и пипер и гответе докато се позисушат. Прехвърлете в купичка и забършете тигана с домакинска хартия.
3. Гъбите почистете и нарежете на полумесеци. Изсипете в тигана, покапете с 3 с.л. олио и оставете да омекнат леко. Щом успеете, сложете капак. Когато пуснат водата си, махнете капака и оставете да изври. Овкусете със сол и пипер.
4. Картофите намачкайте на гладко пюре със сол, пипер, маслото и млякото. Разбийте яйцето в купичка и залейте пюрето. Размешайте добре. Пресейте отгоре брашното и бъркайте до получаването на хомогенно супер лепкаво сравнително негъсто тесто.
5. Застелете дъното и стените на форма за торти с падащо дъно с хартия за печене. Сложете отделен лист на дъното и оформен на ринг лист по стените. След това изсипете лепнещото тесто вътре.
6. С намазана олио обратна страна на лъжица изтеглете част от центъра на тестото към стените на формичката, за да се образува борд с вдлъбнатина по средата. В дупката изсипете половината от гъбите, след това лучено-морковената запръжка и на финала останалата половина гъби. Заравнете колкото е възможно.
7. Печете в предварително загрята на 180 градуса под лист алуминиево фолио за 40 минути.
8. Рендосайте кашкавала. Махнете фолиото от пая и поръсете с кашкавал. Върнете във фурната за още 15 минути.
9. През това време наситнете копъра и си направете соса като смесите сметаната и майонезата с намачкания чесън и сол на вкус.
10. Готовия пай охладете леко и извадете от формичката. Поръсете с копър и нарежете като торта на триъгълни парчета. Поднесете парчетата със сметаново-чесновия крем.
Източник: YouTube/Frische Rezepte
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ