Пай с копър и тиквички
Изключително вкусен солен пай с тиквички и сирене.
Необходими продукти:
За тестото:
- 180 г пшенично брашно
- 60 г студено масло, нарязано
- 5-6 с.л. мътеница или кефир
За глазурата:
- 1/2 копър, нарязан
- 1 тиквичка, нарязана на филийки
- 2 разбити яйца
- 100 мл. мляко
- 100 г саламурено сирене
- 1 с.л. песто
- щипка индийско орехче
- 1/2 ч.л. бял пипер
- 1 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Замесете брашното с маслото докато се получи хомогенна смес без големи бучки масло.
2. Добавете мътеницата или кефира, за да се оформи тесто. Не месете много дълго, за да не се развали масленото тесто от топлината на ръцете.
3. Сложете го в хладилника поне за 30 минути.
4. Междувременно запържете копъра и тиквичките за няколко минути, след което ги оставете да изстинат.
5. Разбийте добре яйцата с млякото и сиренето, добавете индийско орехче и бял пипер.
6. Извадете тестото от хладилника, разточете го, след което го поставете в тава за печене.
7. Печете тестото 15 мин. в предварително загрята на 180º С фурна.
8. Извадете го от фурната, намажете с песто и покрийте с копър и тиквички, залейте със смес от яйце и мляко.
9. Печете още 20 мин.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ