Пай от кокос по филипински
Десерт със завладяваща плънка от кокос и мляко.
Необходими продукти:
За тестото:
- 2 чаши брашно
- 1 ч. л. сол
- 2/3 чаша мас
- 1 яйчен жълтък
- 1 ч. л. оцет
- ¼ чаша ледено студена вода
За пълнежа:
- 4 чаши кокос, месестата част от плода
- 1 чаша кокосова вода
- 1 300 мл подсладено кондензирано мляко
- 2/3 чаша царевично нишесте
Начин на приготвяне:
1. Смесете брашното и солта в дълбока купа. Нарежете маста на парчета и я втрийте в брашното.
2. Разбийте жълтъка с оцета и водата и бавно добавете течните продукти към брашнената смес и размесете, за да получите тесто.
3. Разделете тестото на 2 части, като едната трябва да е малко по-голяма от другата. Разточете по-голямата топка тесто на кръг с около 5 см. по-голям от кръгла тавичка за пай с размери 40 см.
4. Поставете кръга на дъното на тавичката и оставете краищата да висят отвън.
5. Разточете и втората топка тесто на кръг и я отделете настрани.
6. Смесете всички съставки на пълнежа в тенджерка.
7. Сварете ги до получаването на гъст сос (бъркайте постоянно, за да не залепне за дъното). Охладете пълнежа и го изсипете в тавичката.
8. Покрийте с втория кръг и прегънете навътре и запечатайте стърчащите краища, така че да се затвори добре пая.
9. Печете 1 час на 220 С.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ