Ориз с чесън и спанак
Вкусно и здравословно вегетарианско ястие.
Необходими продукти:
- 1 връзка спанак (6-8 растения)
- 2-3 скилидки чесън, пресован
- 2-3 ч.ч. варен ориз (тип перлен), топъл
- зехтин
- пикантно олио (люто или чесново)
- сол
- лимонови резени (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Измийте и нарежете ситно спанака.
2. Загрейте около 2 с. л. олио в голям тиган на средно силен котлон (може и смес от обикновеното и пикантното олио) и веднага добавете пресования чесън. Запържете чесъна докато пусне аромата си - за около 30 секунди, но внимавайте да не прегори.
3. Добавете спанака, разпределете го добре по дъното на тигана и го оставете да се позапържи за няколко минути (без капак) докато поомекне. Изчакайте да се поотдели и отцедете водата от спанака.
4. Изключете котлона и добавете топлия сварен ориз.
5 .Разбъркайте добре и овкусете със сол. Целта не е да пържите ориза, а по-скоро да го размесите равномерно със спанака и да го овкусите с чесновото олио.
6. Сервирайте с резен лимон (по желание).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ