Оригинална салтимбока с телешко и салвия
Телешко по италиански с бекон, салвия и винен сос с масло.
Салтимбока е традиционно италианско ястие, което в превод означава - скочи ми в устата. Оригиналът се прави с телешко месо, но все по-често се среща във варианти с пилешко. Идеята му е да представи кухнята на Ботуша в малко продукти, които идеално си хармонират в създаването на страхотен вкус.
Необходими продукти:
- 3 телешки пържоли от младо теле
- сол и пипер
- 14 листа салвия
- 6 ленти прошуто (или бекон)
- 60 г масло
- 2 с.л. олио
- 1 с.л. брашно
- 400 мл бяло вино
Начин на приготвяне:
1. Обтрийте пържолите със сол и пипер. Сложете между два листа стреч фолио и начукайте с точилка или стъклена бутилка. Бъдете нежни.
2. Слад като са се изтънили и са станали огромни, разделете на 2 по-малки, сложете по лист салвия върху тях и отгоре покрийте с резен бекон. Върху него закрепете по второ листо салвия. По желание фиксирайте с клечка за зъби, за да не мърда.
3. Сгорещете олиото в тиган, добавете 30 г от маслото и запържете за 3 минути пържолите първо от страната без добавки, а след това по 1 минута от страната със салвията. Извадете ги в чиния да починат.
4. Налейте в тигана виното, разтворете в него брашното, сложете сол и пипер, добавете 2 листа салвия и кипнете. Върнете месото вътре и гответе 10 минути.
5. Извадете мръвките в индивидуални порции. Прецедете бульона от готвенето и докато е още топъл, добавете 30 г студено масло от хладилника. Щом се разтвори, разбъркайте и полейте месото. Поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ