Оригинален сладко-кисел сос с чили
Как се прави сладко-кисел сос в Китай?
Необходими продукти:
- 200 г люти чушлета - средно люти или леко пикантни (оригиналът е с червено чили)
- 1-2 силно люти чушки - червени
- 60 г чесън
- 200 мл вода
- 30 мл рибен сос/фиш сос
- 30 мл оцет 9%
- 8 г сол
- 200 г захар + 150 мл вода
- 10 г царевично нишесте + 50 мл вода
Начин на приготвяне:
1. Нарежете в чопър на едро пикантните и лютите чушки, добавете скилидките чесън и залейте с 200 мл вода.
2. Смелете на каша и прехвърлете в касерола. Сложете на котлона на слаб към умерен огън.
3. Добавете рибения сос, оцета, солта и захарта. Бъркайте докато кипне.
4. Залейте със 150 мл вода, изчакайте да кипне и варете 5 минути.
5. Прехвърлете царевичното нишесте в купичка, залейте с 50 мл студена вода и разбъркайте на каша. Изсипете на тънка струйка в касеролата и размешайте хубаво.
6. Изчакайте да кипне, оставете да ври 2-3 минути на слаб огън и след това махнете от котлона. Охладете и можете да сервирате своя истински сладко-кисел сос по китайски, както би трябвало да се приготвя по оригинална рецепта.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ