Омлет с варени яйца, праз лук и сирене
Безмесен гювеч с варени яйца под завивка от задушен лук и сирене.
Ето страхотна идея за бърз и сравнително здравословен обяд с яйца, която получаваме от влогърката Милена. Ястието е апетитно и леко, в него няма месо и не изисква много работа по сготвянето. Първо задушаваме праз лук в масло докато омекне. Овкусяваме го с червен пипер и универсална подправка, а любителите на пикантното и българското могат да добавят чубрица и лют пипер. През това време си сваряваме яйцата. Следва да намаслим малка тавичка или гювеч, в който да подредим твърдо сварените и разполовени по дължина яйца на дъното с жълтъка надолу.
Върху яйцата изсипваме задушеня праз лук, а върху него натрошаваме бяло саламурено сирене. Хубаво е да използвате изкиснато или обезсолено сирене, защото след изпичане то ще изсъхне и ще придобие допълнителна соленост. Отгоре поръсваме с още подправки и прибираме във фурната за 20 минути. Накрая вадим страхотен миш-маш без мръвка, в който няма пържени продукти и излишна мазнина. Остава само да си го хапнем или да споделим с другарче.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ