Октопод с картофи и бяло вино
Печен октопод с бяло вино, чесън и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1 октопод
- 1 кг картофи
- 1 глава лук (или 5 стръка пресен лук)
- 2-3 скилидки чесън
- 100 мл бяло вино
- 60 мл зехтин
- 60 г масло
- 1/2 ч.л. сух розмарин или листенца пресен розмарин
- сол и пипер на вкус
- лимон
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете и нарежете на хапчици. Лука също нарежете - ако е стар - на ситно, а ако е пресен - по-едричко. Изсипете лука и картофите в тава, овкусете със сол и пипер и полейте с половината зехтин. Отгоре подредете половината масло, нарязано на тънко и бутнете в предварително загрята на 200 градуса фурна.
2. Започнете борбата с октопода - трябва да извадите клюна му, ако не е почистен, защото в него се съдържа мастило. След това измийте добре, нарежете на големи хапки и обтрийте със сол и пипер. Поръсете с наситнен пресен или сушен розмарин и полейте с останалия зехтин. Ще са минали около 15-тина минути от прибирането на картофите и лука във фурната.
3. Извадете тавата, намалете температурата на 180 градуса, разпределете отгоре октопода и върху него сложете още резени масло. Завийте с фолио и гответе 1 час.
4. Разгърнете фолиото и залейте с бялото вино, като предварително го смесите с намачкания чесън. Гответе на същата температура още 15 минути, без да увивате.
5. Поднесете топло със заливка от соса, ако е останал такъв в тавата и с резен лимон по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ