Октопод стифадо със сос от червено вино
Октопод на тиган с малки лукчета, чесън и сладък сос с домати и вино.
Необходими продукти:
- един почистен октопод около 1,5 кг
- 1 кг малки лукчета (арпаджик)
- 160 мл зехтин
- 2-3 скилидки чесън – намачкани
- 8 цели скилидки чесън
- 1 с.л. доматено пюре
- 250 мл червено сладки вино
- сол и пипер
- 1-2 дафинови листа
- свежи листа мента по желание
Начин на приготвяне:
1. Нарежете октопода на парченца с дължина 2-3 см. и ги сложете в сух тиган на слаб огън докато изсъхнат. Размесвайте ги от време на време.
2. Сотирайте лукчетата в голям тиган, като предварително ги залеете със зехтина. Нека се готвят на слаб огън за 10-15 мин.
3. Добавете в тигана при арпаджика дафиновия лист, октоподените късчета, доматеното пюре, скилидките чесън, виното и подправките, сипете чаша вода и оставете да се готви за известно време.
4. След известно време сипете още вода, ако сметнете, че е необходимо, размесете хубаво манджата и я оставете да се готви на слаб огън, докато октоподът е готов. Ще отнеме между 30 и 40 минути.
5. Малко преди да махнете от огъня, добавете и смачкания чесън и извадете дафиновите листа. Разбъркайте хубаво.
6. Разпределете ястието в 4 блюда и украсете с листата прясна мента.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ