Регистрация

Октопод стифадо със сос от червено вино

Октопод стифадо със сос от червено вино
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 5086

Октопод на тиган с малки лукчета, чесън и сладък сос с домати и вино.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • един почистен октопод около 1,5 кг
  • 1 кг малки лукчета (арпаджик)
  • 160 мл зехтин
  • 2-3 скилидки чесън – намачкани
  • 8 цели скилидки чесън
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 250 мл червено сладки вино
  • сол и пипер
  • 1-2 дафинови листа
  • свежи листа мента по желание

Начин на приготвяне:

1. Нарежете октопода на парченца с дължина 2-3 см. и ги сложете в сух тиган на слаб огън докато изсъхнат. Размесвайте ги от време на време.

2. Сотирайте лукчетата в голям тиган, като предварително ги залеете със зехтина. Нека се готвят на слаб огън за 10-15 мин.

3. Добавете в тигана при арпаджика дафиновия лист, октоподените късчета, доматеното пюре, скилидките чесън, виното и подправките, сипете чаша вода и оставете да се готви за известно време.

4. След известно време сипете още вода, ако сметнете, че е необходимо, размесете хубаво манджата и я оставете да се готви на слаб огън, докато октоподът е готов. Ще отнеме между 30 и 40 минути.

5. Малко преди да махнете от огъня, добавете и смачкания чесън и извадете дафиновите листа. Разбъркайте хубаво.

6. Разпределете ястието в 4 блюда и украсете с листата прясна мента.

 

 

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта