Огретен със сьомга и картофи
Огретен с риба, картофи, брюкселско зеле и сирене.
Необходими продукти:
- 200 г пушена сьомга
- 1/2 кг картофи
- 250 г брюкселско зеле
- 1 ч.ч. мляко
- 1/4 ч.ч. масло
- 1/4 ч.ч. бяло пшенично брашно
- 1 ч.ч. настъргано сирене (ементал, грюер или друго)
- сол и пипер
- индийско орехче
Начин на приготвяне:
1. Сварете и обелете картофите.
2. Сварете брюкселското зеле.
3. Направете светъл бешамел като загреете маслото в тенджерка и прибавите брашното.
4. Прибавете млякото в соса, като не спирате да разбърквате с бъркалка, за да не залепне.
5. Овкусете с индийско орехче и сол и пипер.
6. По желание, прибавете малко настъргано сирене в бешамела и ще се получи морни сос.
7. Нарежете картофите и брюкселското зеле на филийки.
8. Прибавете слой картофи, зеле, сьомга и сос в огнеупорен съд.
9. Редувайте слоевете, докато изразходвате всички необходими продукти.
10. Отгоре поръсете с останалото настъргано сирене.
11. Сложете да се пече в предварително загрята фурна на около 200°C за 20 мин., като проверявате от време на време да не изгори.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ