Нян го - традиционни китайски новогодишни сладки
Китайски десерт със сладко оризово брашно.
Необходими продукти:
- 450 г сладко оризово брашно мочико (ще го намерите в магазините за азиатски храни и хранителни продукти)
- 3/4 ч.ч. зеленчуково олио
- 3 яйца
- 2 ½ ч.ч. обезмаслено мляко
- 1 ч.ч. захар
- 1 с.л. сода за хляб
- 225 г червен азиатски боб адзуки (можете да използвате и обикновен червен боб)
Начин на приготвяне:
1. Смесете всички съставки, освен адзуки с миксер на средна скорост за 2 мин. Бъркайте още 2 мин. на висока скорост.
2. Поръсете с оризово брашно тавичка с размери 22,9х33 см, която предварително сте намазали с олио или сте поръсили с незалепващ готварски спрей. Разстелете половината от течното тесто на дъното на тавичката за печене.
3. Разпределете червения адзуки боб (може да смесите малко тесто със зърната, ако са много големи, за да се разпределят). Поръсете другата половина върху червения боб.
4. Печете във фурна на 175ºС за 40 - 50 мин. По избор изпечете във формичка или просто в тавичка. С формичка става по-красиво при поднасяне, но ако ще сервирате вкъщи, може да изпечете и в обикновена тавичка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ