Нудли с пилешко и пържени зеленчуци
Китайски спагети с пържени зеленчуци, яйца и месо.
Необходими продукти:
- 2 с.л. сусамово семе - бяло
- 1 с.л. олио
- 2 яйца
- 1 много голяма или 2 средни глави лук + 1 с.л. олио
- 150 г моркови (1-2 моркова) + 1 с.л. олио
- 200 г сладки чушки + 1 с.л. олио
- 1 краставица + 1 с.л. олио
- 600 г пилешко филе
- 1/2 ч.л. сол и 1/2 ч.л. черен пипер
- 150 г оризови спагети, нудли или друг тип азиатски спагети по желание
- 6 с.л. соев сос
- 4 с.л. оцет
- 2-4 скилидки чесън
- 1 с.л. кафява захар
- 1/2 ч.л. лют пипер или чили на люспи
- 1 ч.л. сух кориандър (ако имате)
- 1 с.л. сладък червен пипер
- 2 с.л. сусамово олио или зехтин
- листа пресен кориандър или магданоз
Начин на приготвяне:
1. Започнете с рязането като нарежете лука на полумесеци и разделите отделните влакна, чушката - на тънки лентички, морковите ренодсайте на едро ренде, краставицата измийте добре и с все кората нарежете на тънки полумесеци, а месото - на продълговати хапчици.
2. Изсипете семената в тиган, сложете на котлона на средна степен и бъркайте и печете докато не усетите аромата им. След това ги прехвърлете да чакат реда си.
3. Разбийте яйцата в купа, а в тигана сгорещете 1 с.л. олио. Изсипете яйцата, за да се получи тънък омлет, подобен на палачинка. След 1:30-2 минути обърнете и запечете за още минута и от другата страна. Прехвърлете на дъска да се охлади.
4. Засилете котлона и в същия тиган изсипете лука. Залейте с 1 с.л. олио и гответе 3-4 минути докато леко позлатее на места. Прехвърлете в купа.
5. В тигана сипете 1 с.л. олио и добавете морковите. Гответе като бъркате 3 минути. Изсипете ги при лука.
6. Сипете пак 1 с.л. олио и запържете за 3 минути при почти постоянно бъркане чушките. Извадете при останалите продукти.
7. Сипете 1 с.л. олио в тигана и запържете краставиците за 2 минути. Извадете.
8. На тяхно място сложете пилешките месца, бъркайте и гответе до готовност на силния огън, като овкусите със сол и пипер. Извадете при другите компоненти.
9. Нудлите накиснете във вряла вода или сварете, ако сте попаднали на вариант с варене. След това отцедете в гевгир под течаща хладна вода и прехвърлете в купа. Върху тях изсипете запържените зеленчуци и месото. Добавете намачкания на паста чесън.
10. Завийте на палачинка яйцата и след това нарежете на лентички. Добавете към ястието и нежно разбъркайте.
11. Овкусете със соевия сос и мазнината, лют пипер, оцет, кафява захар, сладък пипер и сух кориандър при наличност. Разбъркайте отново много добре.
12. Добавете запечените сусамови семена и размешайте финално. Разпределете в порции и украсете с листа свеж магданоз или кориандър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ