Регистрация

Мус от аспержи и броколи с винегрет от репички

Мус от аспержи и броколи с винегрет от репички
Трудно   |   Порции 2   |   Видяна: 3357

Зеленчуково желирано кейкче със заливка.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 200 г бели аспержи
  • 150 г броколи, почистени и нарязани; стеблата обелени
  • сол
  • 1 ч.л. масло
  • щипка захар
  • 6 листа бял желатин (или по-малко, ако не обичате желе)
  • 100 мл сметана за разбиване
  • 1 с.л. магданоз; наситнен
  • 2 с.л. бял винен оцет
  • 1 зелен лук
  • 4 с.л. олио
  • 3-4 репички
  • връхчета на аспержи
  • кресон; за украса
  • черен пипер; прясно смлян

Начин на приготвяне:

На муса:

1. Обелете аспержите под връхчетата, отрежете краищата и нарежете стеблата. Сложете обелките в малка тенджера, добавете масло, сол и захар и покрийте с вода. Оставете да заври. Варете 20 мин. и прецедете в купа, като отстраните обелките. Върнете течността в купата.

2. Накиснете листата желатин в купа със студена вода.

3. Сварете аспержите в бульона, като извадите връхчетата с решетъчна лъжица, веднага щом омекнат и заделете. Останалите аспержи трябва да са много добре омекнали. Извадете от течността и пюрирайте. Прецедете през сито, добавете сол на вкус и 3 от разтопените листа желатин във все още горещото пюре от аспержи.

4. Сварете броколите в същия бульон до омекване, пюрирайте ги, добавете сол и пипер на вкус и смесете с наситнения магданоз. Прибавете останалия накиснат желатин.

5. Когато и двете пюрета започнат да се стягат, разбийте сметаната и я разпределете по равно в пюретата.

6. Изплакнете купички за сервиране със студена вода, след това разпределете равномерно бялото пюре от аспержи в тях, покрийте със зеленото пюре от броколи и оставете в хладилника за поне 4 ч., най-добре за цяла нощ.

На винегрета:

1. Почистете и нарежете фино зеления лук на филийки. Нарежете репичките на филийки, докато ги държите, след което обърнете на 90 градуса и отново нарежете. Нарежете заделените връхчета на аспержите диагонално на филийки. Направете винегрет от оцета, захарта, солта, пипера и олиото и разбъркайте със зеления лук и репичките.

2. При поднасяне, внимателно потопете дъното на купичите за крато в гореща вода. Прокарайте нож по ръбовете на купичката, за да отлепите от стените на съда и да обърнете муса в чиния. Сипете от винегрета около муса и поръсете с кресон и прясно смлян черен пипер.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1.30 ч.
Време за готвене: 6 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта