Мус от аспержи и броколи с винегрет от репички
Зеленчуково желирано кейкче със заливка.
Необходими продукти:
- 200 г бели аспержи
- 150 г броколи, почистени и нарязани; стеблата обелени
- сол
- 1 ч.л. масло
- щипка захар
- 6 листа бял желатин (или по-малко, ако не обичате желе)
- 100 мл сметана за разбиване
- 1 с.л. магданоз; наситнен
- 2 с.л. бял винен оцет
- 1 зелен лук
- 4 с.л. олио
- 3-4 репички
- връхчета на аспержи
- кресон; за украса
- черен пипер; прясно смлян
Начин на приготвяне:
На муса:
1. Обелете аспержите под връхчетата, отрежете краищата и нарежете стеблата. Сложете обелките в малка тенджера, добавете масло, сол и захар и покрийте с вода. Оставете да заври. Варете 20 мин. и прецедете в купа, като отстраните обелките. Върнете течността в купата.
2. Накиснете листата желатин в купа със студена вода.
3. Сварете аспержите в бульона, като извадите връхчетата с решетъчна лъжица, веднага щом омекнат и заделете. Останалите аспержи трябва да са много добре омекнали. Извадете от течността и пюрирайте. Прецедете през сито, добавете сол на вкус и 3 от разтопените листа желатин във все още горещото пюре от аспержи.
4. Сварете броколите в същия бульон до омекване, пюрирайте ги, добавете сол и пипер на вкус и смесете с наситнения магданоз. Прибавете останалия накиснат желатин.
5. Когато и двете пюрета започнат да се стягат, разбийте сметаната и я разпределете по равно в пюретата.
6. Изплакнете купички за сервиране със студена вода, след това разпределете равномерно бялото пюре от аспержи в тях, покрийте със зеленото пюре от броколи и оставете в хладилника за поне 4 ч., най-добре за цяла нощ.
На винегрета:
1. Почистете и нарежете фино зеления лук на филийки. Нарежете репичките на филийки, докато ги държите, след което обърнете на 90 градуса и отново нарежете. Нарежете заделените връхчета на аспержите диагонално на филийки. Направете винегрет от оцета, захарта, солта, пипера и олиото и разбъркайте със зеления лук и репичките.
2. При поднасяне, внимателно потопете дъното на купичите за крато в гореща вода. Прокарайте нож по ръбовете на купичката, за да отлепите от стените на съда и да обърнете муса в чиния. Сипете от винегрета около муса и поръсете с кресон и прясно смлян черен пипер.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ