Мусака с печен картоф
Картофени лодки с патладжан, "плуват" в апетитен сос.
Необходими продукти:
- 1 голям печен с кората картоф
- 100 г агнешка или пуешка кайма
- 1 с.л. зелена леща
- половин малка глава червен лук
- 6-8 резена патладжан
- 6 чери доматчета, разполовени
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 с.л. магданоз
- малко пресен кориандър
- малко настъргано сирене (по желание)
- 50 г бяло саламурено сирене
- 50 мл мляко
- 1 малко разбито яйце
- малко масло
- малко брашно
- малко индийско орехче
Начин на приготвяне:
1. Срежете наполовина картофа по дължина. Набодете хубаво по повърхността и сложете в микровълновата фурна за около 10 мин. докато се сготви напълно.
2. Междувременно затоплете млякото и маслото леко, докато заврят. Махнете от огъня и бавно разбъркайте енергично сламуреното сиренето, индийското орехче и яйцето. Отделете настрана.
3. Сложете резените патладжан в малко олио и изпържете от двете страни около минута, така че да омекнат. Отделете настрана.
4. Изпържете лука и каймата докато покафенеят. Добавете лещата, чери доматите и пюрето, като ги разбъркате хубаво.
5. Издълбайте картофа в купа, като оставите около половин сантиметър от кората. Смачкайте с малко сол и настърганото сирене, ако желаете.
6. Добавете смачкания картоф към сместа с каймата и разбъркайте вътре магданоза и кориандъра.
7. Разделете сместа в двете картофени половини. Поставете отгоре филиите патладжан и полейте със соса.
8. Печете на грил около 5 мин. докато горната част покафенее.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ