Мусака от прясно зеле с пилешко и моцарела
Зелева мусака с пилешко или пиле със зеле, моркови и лук, споено от яйчен сос и запечено под коричка от моцарела и копър.
Необходими продукти:
- 1 дебело сочно парче пилешки гърди около 500 г
- 2 с.л. соев сос
- черен пипер
- 1 ч.л. горчица
- 1/2 зелка
- 1 глава лук
- 1 морков
- 2 с.л. олио
- сол
- 20 г масло
- 2 яйца
- 200 мл млечна течна готварска сметана
- 1 с.л. микс сушени подправки
- листата на връзка копър
- 1 топка моцарела
Начин на приготвяне:
1. Пилешките гърди нарежете на хапки. Прехвърлете в купа, поръсете с черен пипер и залейте със соевия сос. Добавете горчицата, разбъркайте и оставете настрана да се мариноват за 10-15 минути на стайна температура.
2. През това време половината на глава зелка почистете от кочана и най-горното листо. След това нарежете на 5-6 надлъжни парчета и после на напречни кубчета със страна около 3 см. Моркова рендосайте на едро ренде, а лука наситнете.
3. Сипете олиото в тиган и сгорещете на умерен към силен огън. Изсипете в мазнината пилешките хапки, гответе и бъркайте 5 минути, за да се запечатат от всички страни.
4. Добавете моркова, гответе и бъркайте 3-4 минути, след това вкарайте и лука в ястието и гответе още 3 минути по същния начин. Махнете от огъня, посолете, опипрете и разбъркайте.
5. Намажете дъното и стените на голям тиган обилно с масло. Сложете 2/3 от зелето на дъното, поръсете със сол, след това разпределете запръжката с пилешко и после разпределете отгоре останалата 1/3 зеле. Сложете на котлона, захлупете с капак и оставете да се готви 25 минути.
6. Нарежете топката моцарела на тънки кръгчета. Яйцата разбийте със сметаната и овкусете със сол, пипер и микс сушени подправки, ако имате.
7. Залейте ястието с яйчената смес, подредете отгоре кръгчетата моцарела и сложете отново капака. Оставете да се готви 5-8 минути.
8. Охладете леко след готовност, поръсете с наситнени листа пресен копър и нарежете на триъгълни парчета. Сервирайте като мусака.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ