Регистрация

Мусака от зеле с кайма и ориз

Мусака от зеле с кайма и ориз
Трудно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 852

Зелева мусака с ориз и кайма в млечна заливка с коричка от кашкавал.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 средна по размер зелка
  • 300 мл мляко
  • вода
  • 200 г ориз + 1 л вода + 1 ч.л. сол
  • 600 г кайма
  • 1 голяма глава лук или 2 по-малки
  • 1 голям морков
  • 3 с.л. олио
  • 3 скилидки чесън
  • 2 ч.л. сол
  • черен пипер на вкус
  • 1 с.л. червен пипер
  • лют пипер по желание
  • 1,5 с.л. брашно + 1 ч.л. сол
  • 150 г кашкавал, моцарела за пици или твърдо жълто сирене от вид по избор

Начин на приготвяне:

1. Махнете горните две листа на зелката и отрежете кочана леко навътре. Запазете зелката цяла и я положете в тенджера, в която ще може да се постави и капак. На мястото на отрязания кочан сипете 100 мл от млякото като обърнете зелето с "главата" надолу към дъното на тенджерата. Част от млякото може да се излее в тенджерата, но това не е проблем. В тенджерата сипете гореща вода и сложете капак. Пуснете зелката да се свари за 12 минути от кипването на умерен огън.

2. През това време залейте ориза с водата, добавете солта и пуснете да се вари 15 минути. А щом зелката е готова, извадете от течността и оставете настрани леко да се охлади.

3. И за да не оставате без работа докато зелето и оризът се готвят, наситнете лука и рендосайте моркова. Сипете олиото в тиган, сгорещете на умерен огън и запържете лука за 3 минути. Добавете моркова и гответе още 4 минути при непрестанно бъркане. После махнете от котлона.

4. Оставете ориза да се охлажда, а зелето разделете на отделни листа като се опитате да ги запазите максимално цели.

5. В купа изсипете каймата, добавете в нея ориза и лучената запръжка и овкусете с 2 ч.л. сол, черен и червен пипер, лют пипер по желание и намачкан чесън. Замесете много добре.

6. Намазнете с олио дъното на тава. Подредете на 1 или 2 пласта зелеви листа, след това разпределете 1/3 от каймата, после пак листа, пак кайма, листа, кайма и завършете с листа.

7. Разбийте 1,5 с.л. брашно в 200 мл мляко с 1 ч.л. сол. Прободете с нож ястието на няколко места и го залейте с млечния сос. Пъхнете да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30-40 минути. Следете горните листа като показател за готовност.

8. Рендосайте избраното от вас сирене и поръсете ястието. Върнете във фурната за още 10 минути.

9. След изваждане изчакайте да се охлади и нарежете на квадратни или правоъгълни парчета. Сервирайте, като по желание можете да поръсите с листенца наситнен магданоз за разкош.

 

Източник: YouTube/Schnelles Rezept

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта