Регистрация

Морковен кекс с ядки и глазура

Морковен кекс с ядки и глазура
Средно   |   Порции 8-12   |   Видяна: 3021

Кекс с моркови и пълнозърнесто брашно.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. бяло брашно
  • 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно
  • 1 ч.ч. кафява захар
  • 1/2 ч.ч. бяла захар
  • 3 яйца
  • 80 мл олио
  • 150 мл кефир или газирана вода или 200 мл кисело мляко
  • 3 моркова
  • 1 ч.л. сода
  • 150 г орехи
  • 1 ч.л. канела

За глазурата (по желание):

  • 1 яйчен белтък
  • 100 г пудра захар
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • още орехи

Начин на приготвяне:

1. Разделете белтъците от жълтъците на яйцата и разбийте белтъците на пяна. Добавете захарта и бъркайте докато се абсорбира.

2. В друга купа смесете двата вида брашно със содата и канелата. Добавете разбитите жълтъци, кефира (или друго по избор от изброените) и мазнината и разбийте.

3. Морковите обелете и рендосайте на дребно ренде. Орехите нарежете с нож. Добавете в тестото битите белтъци, орехите и морковите и разбъркайте нежно на ръка.

4. Пресипете сместа в намаслена и набрашнена формичка за кексове, кръгла тава с диаметър около 25 см. или правоъгълна (22х33). Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35 минути. Тествайте с клечка преди изваждане.

5. Ако искате и глазура, разбийте на пяна белтъка и добавете в него пудра захарта. Разбивайте докато се абсорбира, после добавете и лимоновия сок и разбийте отново. Намажете охладения кекс с този крем и поръсете със запечени на сух тиган орехи.

Източник: lozhka.su

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта