Монголски кюфтенца в сладко-солен сос
Азиатски кюфтета със соев сос и кафява захар.
Необходими продукти:
- 800 г телешка кайма
- 90 г галета
- 1 яйце
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 2-3 скилидки чесън
- 2 стръка пресен лук
- 1 с.л. олио
- 1 с.л. рендосан пресен джинджифил
- 1 ч.л. лют пипер на люспи/чили на люспи
- щипка сол
- 70 г кафява захар
- 125 мл соев сос
- 125 мл месен бульон (или 1 разтворено кубче в 125 мл вода)
- 1 морков
- бял сусам
Начин на приготвяне:
1. Наситнете стеблата на лука. Листата си запазете за финала на готвенето. Рендосайте си джиднжифила, почистете и намачкайте чесъна.
2. Изсипете каймата в купа. Добавете галетата, солта и пипера, яйцето, стеблата лук, чесъна. Замесете.
3. С мокри ръце оформете от сместа малки кюфтенца - около 20-тина броя.
4. Сгорещете 1 с.л. олио в голям тиган с незалепващо покритие на умерен огън и подредете кюфтенцата. След 4-5 минути ги обърнете и гответе още 4 минути. Извадете в отделен съд.
5. В тигана от пърженето добавете джинджифила и лютия пипер и гответе 2-3 минути докато леко се запържат и освободят вкусовете си.
6. Добавете кафявата захар, щипка сол и залейте със соевия сос. Щом заври добавете и бульона. Оставете да закъкри отново и да поври 3 минути.
7. Намалете огъня на слаб към умерен и върнете кюфтетата в тигана. Похлупете с капак и оставете да се готвят 10 минути.
8. През това врме нарежете на тръбички листата на пресния лук и рендосайте моркова. Две минути преди да махнете кюфтетата от котлона добваете моркова и го разбъркайте.
9. Готовите кюфтета поръсете с пресния лук и сусама и поднесете върху листа зелена салата или бял ориз.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ