Мини семейна торта с маслен крем и ванилия
Соцторта с пандишпанови блатове от палачинки и крем от масло, яйца, мляко и нишесте.
Необходими продукти:
За крема:
- 2 яйца
- 140 г захар
- 70 г царевично нишесте
- 500 мл мляко
- 180 г масло
- ванилия по желание
За тестото:
- 2 яйца
- щипка сол
- 60 г захар
- 40 мл олио
- 90 мл мляко
- 120 г брашно
- 1 ч.л. без връх бакпулвер
За сиропа:
- 80 г захар
- 80 мл вода
Начин на приготвяне:
1. Направете първо блатовете, защото изстиналото им състояние няма да навреди при сглабянето на сладкиша. За целта чукнете яйцата в купа, добавете солта и захарта и разбийте на крем. Сипете олиото и разбийте отново.
2. Пресейте отгоре брашното и бакпулвера и бъркайте до хомогенна смес. След това от тестото изпечете в тиган с незалепващо покритие с диаметър 18 см. на умерен огън 4 палачинки. Не намаслявайте тигана. Гответе 2 минути от едната страна и 1-1:30 минути от другата, но задължително под капак. Постарайте се да са еднакви. Ако не са - обрежете по краищата и хапнете обрезките или ги запазете, за да поръсите като украса.
3. Преминаваме към крема. Всички продукти за него трябва да бъдат на стайна температура. Докато блатът може да се прави с телена бъркалка, тук по-лесно ще ви бъде с миксер. Разбийте в огнеупорен съд яйцата със захарта, добавете млякото и постепенно сипете царевичното нишесте. Доста пръска. Щом се получи сравнително хомогенна смес прехвърлете на котлона и започнете да подгрявате на ниска степен. Бъркайте с тел щом запоне да се сгъстява. Ще стане гъст крем на около 8-мата минута след завирането. Махнете от котлона, покрийте със стреч фолио и приберете в хладилник.
4. След 15 минути разбийте маслото в купа. Трябва да е топло, но не втечнено. Работете с миксер. След това постепенно лъжичка по лъжичка вкарвайте крема и разбивайте. Добавете ванилия по желание. Готовият крем можете да изсипете в пош или пък да "мацате" директно.
5. Остава да направите сиропа като кипнете на слаб огън захарта и водата и оставите да къкри 5 минути при периодично мешане.
6. Започнете сглабянето на тортичката. На дъното на подноса или чинията мацнете малко от крема, за да се залепи първият палачинков блат. След това го намажете с горещ сироп, отгоре сложете крем, после втори блят, сироп, крем и така докато завършите с крем.
7. Следва да намажете с крем и страниците на сладкиша, за да е по-красив. Украсете по желание - розички от крем с пош, кокосови стръготини, крокант, поръска от наситнени обрезки на блатове, ядки, шоколадови капки - каквото харесвате. Приберете в хладилник и оставете да си почине поне за 3 часа. След това сервирайте и съберете овациите.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ