Месо по китайски с меден азиатски сос
Как се прави глазирано месо по китайски.
Тази рецепта е приложима както за телешко, така и за патешко, свинско, пилешко, заешко. Единствено ще трябва да съобразите времето за готвене, защото всяко месо си има специфики. Получава се карамелизирано месо с приятна сладникаво-солена коричка, към която можете да добавите пикантен нюанс. А ароматът на джинджифил е страхотен и създава усещане за типична азиатска кухня.
Необходими продукти:
- 500 г телешко (или друго месо по избор)
- 20 г корен джинджифил (или 30 г сух)
- 4 скилидки чесън
- 8 с.л. соев сос
- пресен лук
- 3 с.л. мед
- 4 с.л. ароматен алкохол (ром, шери, вермут)
- 1 с.л. царевично брашно
- олио (сусамовото е най-автентично, но може да използвате и обикновено)
- лют пипер
- бял сусам
Начин на приготвяне:
1. Смесете половината от рендосания джинджифил на ситно ренде (или сухия) с 2 намачкани скилидки чесън, малко нарязан пресен лук, 4 с.л. соев сос и 2 с.л. шери и обтрийте хубаво месото с ароматната смес. Оставете да го се маринова в нея за минимум час.
2. Запечатайте мръвката в тиган на силен огън и извадете от съда. В същия тиган, но вече на умерена температура изсипете 2 с.л. олио и запържете в тях останалия чесън, нарязан на филийки и джинджифила. Добавете и наситнен пресен лук (не много). След 2 минути залейте с алкохола - може да пламне, но това не бива да ви притеснява. След още 30-тина секунди добавете соевия сос. Щом кипне, е ред на царевичното брашно и меда.
3. Месото нарежете на лентички и изсипете в тигана. Бъркайте и гответе на умерен към слаб огън до готовност.
4. След изваждане залейте със соса от тигана, поръсете със семена сусам, люспи лют пипер по желание, пресен лук, нарязан косо и резен лимон.
5. По желание сервирайте с гарнитура от бял ориз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ