Регистрация

Месни кюфтета с булгур и шапка от картофи

Месни кюфтета с булгур и шапка от картофи
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 956

Пищни кюфтета от кайма с булгур, запечени в доматен сос под картофено пюре и кашкавал.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 100 г булгур
  • вряла вода
  • 500 г кайма смес
  • 3 скилидки чесън
  • листата на 1/2 връзка магданоз
  • 2/3 ч.л. сол
  • черен пипер на вкус
  • 6 средно големи картофа
  • 1 яйце
  • 150 г кашкавал или друго твърдо жълто сирене
  • листата на връзка копър
  • сол и пипер
  • 1 ч.л. сух босилек или листата на 4 клонки пресен босилек
  • 2 с.л. доматен концентрат + 150 мл вода
  • 1 ч.л. захар

Начин на приготвяне:

1. Булгура залейте с вряла вода и оставете за 20 минути да се отпусне.

2. Сложете картофите да се сварят.

3. Прехвърлете каймата в купа и добавете намачкания чесън, наситнените магданозени листа, 2/3 ч.л. сол и черен пипер на вкус. Отцедете булгура от водата и също прибавете.

4. Замесете каймата и от получената смес оформете 8 продълговати кюфтета. Подредете ги в тава и в центра на всяко с пръсти оформете кладенче. Сложете фолио върху тавата и пъхнете кюфтетата да се запекат за 15 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна.

5. През това време обелете картофите, намачкайте ги на пюре с яйцето и сол и пипер. Добавете наситнените листа копър. Ако е прекалено гъсто, добавете малко масло или прясно мляко. Трябва да е гъсто, така че не се притеснявайте.

6. Кашкавала рендосайте.

7. Смесете доматения концентрат с босилека - сушен или наситнени листа пресен и захарта. Залейте с водата и разбъркайте на сос.

8. Извадете кюфтетата и с ръце оформете от картофеното пюре лодки, подобни на основата. Сложете ги отгоре като дебели капачета, а върху тях разпределете рендосания кашкавал. Сипете внимателно доматения сос на дъното на тавата и върнете във фурната без фолио на същата температура за още 15-20 минути.

9. Поднесете с пресни зеленчуци и без гарнитура, защото тези кюфтета са многокомпонентни и не е необходимо добавката на още продукти.

 

Източник: YouTube/Ето Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 50 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта