Месене и заплитане на домашен козунак със стевия
Козунак без захар и как се сплита козуначена питка.
Козунак с алтеррнативен подсладител се пече в кухнята на канала Dazzle Spoon, за да докаже на привържениците на беззахарното хранене, че може да се получи мек и вкусен, без да се добавя от вредната съставка. За съжаление няма как да се избегне брашното, съответно и глутена, като дори е добре използваното за козунаци брашно да е с по-високо глутеново съдържание - например това за баници.
Първо в купа се изсипва сухата мая, залива се с топло мляко (не горещо) и се оставя да шупне в компанията на брашно. Добавя се стевия - ако изполвате подсладител на прах, добавете 2 супени лъжици за това количество. Останалите съставки можете да разберете от видеото, което показва стъпка по стъпка направата на домашения козунак за диабетици и здравословно живеещи хора, които все пак са решили да почетат традициите на Великден.
Следва да се прибавят разбити яйца, олио и после да се пресее брашно с куркума и ванилия. Ако използвате течна ванилия, добавете я преди брашното. Меси се и се добавя брашно докато се получи тесто. След това се прехвърля на намаслен плот и се долива още мазнина докато се меси. Мазнина - не брашно. Добре замесеното тесто се оставя да почине на топло за 1 час. Следва да се премеси с още олио и пак да се остави да втаса.
Двойно втасалото тесто се оформя на козунаци или питки. Интересни начини на заплитане ще намерите във видеото. Можете да забодете някоя стафида или орехче между плетките. След това оставете да втаса още малко и печете на 170 градуса в предварително загрята фурна до готовност. Първите 25 минути от печенето сложете алуминиево фолио върху горната кора. Времето за печене зависи от големината на козунака, затова направете тест с клечка за зъби или дървен шиш.
След изваждане можете да намажете с течна стевия или суха стевия, разбита в равно на нея количество вода. После имате заветния домашен козунак без захар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ