Мекици с плънка от шунка и кашкавал
Пържени мекички със сърцевина от колбас, кашкавал и зеленчуци.
Необходими продукти:
За тестото:
- 250 мл кефир (или 125 мл кисело мляко, разбито в 125 мл вода)
- 280 г брашно (2 ч.ч.)
- 1 ч.л. захар
- 1,5 с.л. сода
- 150 г кашкавал
- растителна мазнина според нуждите (около 70 мл)
За плънката:
- 150 г кашквал
- 150 г шунка или бекон
- 1 чушка по желание
Начин на приготвяне:
1. В кефира или айряна угасете содата.
2. Рендосайте кашквала за тестото.
3. Пресейте брашното в широка тава, оформете кладенче, изсипете вътре кефира и поръсете отгоре захарта. Добавете рендосания кашкавал и 2 с.л. растителна мазнина и замесете еластично тесто. Ако е нужно, добавете още брашно или олио.
4. Нарежете на малки кубчета кашкавала, колбаса и чушката за плънката.
5. Сгорещете част от растителната мазнина в тиган и си застелете с домакинска хартия съд, в който ще вадите мекиците.
6. Оформяйте мекички от тестото, просвайте ги на набрашнен плот, пълнете едната половина със сместа и запечатвайте. Пържете двустранно до получаването на златиста и хрупкава коричка.
Поднесете с любимия сос по желание - майонеза, млечен, кетчуп или лютеница.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ