Маскарпоне с ядки и печени плодове
Сметанов крем с печени сливи, маскарпоне и хрупкави трохи.
Бон Апети
Излъчен на 06.10.2017
Десерт в чашка правят Лора и Стоян като приготвят вкусен крем маскарпоне, смесен с бита сметана, а после го редят между печени сини сливи на фруна с карамелена коричка и аромат на канела, джинджифил и бренди. А за финал сладкиша се порсъва с хрупкави маслени трохи от орехи и бадеми. Една идилия, която се превръща в красив, вкусен и луксозен десерт.
Започваме със сливите, като ги разполовяваме и подреждаме в тавичка. След това смесваме кафява захар с канела и джинджифил на прах и поръсваме с ароматната сладка подправка плодовете, поставяме по резен масло във всеки от тях, сипваме бренди в тавата и печем на фурна. А докато сливите се готвят, си правим крема като разбиваме животинска сладкарска сметана със захар и ванилия и я смесваме с купичка маскарпоне.
Остават само трохите. Тях приготвяме от наситнени сурови лешници и бадеми, които се смесват с брашно, пудра захар и овесени ядки. Следва да се добави студено масло и сухите съставки да се претрият с него. После се запичат на фурна. А през това време плодовете се охлаждат и започваме сглобката на сладкиша.
В прозрачна чаша, за да се разгърне цялата красота, се сипва първо част от сливите с все соса от печенето. Отгоре се покрива със сметаново маскарпоне, пак сливи със сос, пак маскарпоне и за финал трохи. После приберете в хладилник до момента на сервирането.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ