Мароканска закуска с яйца и зеленчуци
Печени яйца върху основа от задушени зеленчуци с подправки и пикантна нотка по желание.
Необходими продукти:
- 1 глава лук
- 4 с.л. олио
- 1 червена сладка чушка
- 2 средни по размер твърди червени домата
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.л. захар
- сол и черен пипер на вкус
- 1 ч.л. пушен пипер или червен сладък пипер
- лют пипер на вкус/по желание
- 3 яйца
- копър, магданоз, пресен лук - някое от тях или всички заедно по желание за украса при сервиране
Начин на приготвяне:
1. Лука нарежете на кубчета, чесъна наситнете, а доматите цепнете на кръст през "дупетата" и залейте с вряла вода. След 40 секунди излейте водата и сипете студена. После извадете от съда и обелете - ще стане много лесно. Следва доматите и чушката също да нарежете на кубчета.
2. Сгорещете олиото в тиган с незалепващо покритие и изсипете лука. Гответе и бъркайте на умерен огън 4 минути.
3. Добавете чесъна, бъркайте 1 минута, след това прибавете чушката и доматите. Поръсете със сол, червен и черен пипер, както и захарта и лют пипер по желание. Размешайте добре и след 3 минути разбъркайте пак и сложете капак. Оставете да се готви за 10 минути.
4. През това време можете да си наситните листата копър и/или магданоз, както и листенца пресен лук.
5. С шпатула оформете 3 гнезда и чукнете в тях яйцата. Поръсете ги със сол и пипер и върнете капака.
6. Оставете да се пекат между 7 и 10 минути - зависи колко течен искате да е жълтъкът.
7. Поръсете с пресните зеленини, махнете от котлона и сервирайте.
Източник: YouTube/Schnelles Rezept
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ