Шунка от свински врат с моркови и копър
Домашен колбас от шпиковано свинско със зеленчуци, копър и чесън. Домашна шунка в плик за печене.
Необходими продукти:
- 1,5 кг парче свински врат, свинска плешка или дуго цяло парче месо
- 1 морков
- 1 връзка копър
- сол и пипер
- 3 скилидки чесън
- 1 с.л. кетчуп
Начин на приготвяне:
1. Рендосайте моркова, залейте с 1 с.л. кетчуп, добавете сол, пипер и 2 намачкани скилидки чесън. Разбъркайте.
2. В друга купичка наситнете копъра, добавете 1 намачкана скилидка чесън, сол и пипер и разбъркайте.
3. Месото положете върху дъска. С остър нож направете 4-5 напречни разреза на 2/3 до края на парчето. Важно е да не го срежете цялото. След това го обърнете и направете пак 4-5 напречни разреза със същата дълбочина. От тази страна обаче трябва да внимавате - разрезите трябва да се паднат по средата между два от другата страна.
4. Обтрийте мръвката със сол и пипер. От едната страна разпределете в разрезите копъра, обърнете и от другата разпределете моркова.
5. Разпорете плик за печене, за да стане на един пласт. Поставете месото в него и завийте стегнато руло. Краищата вържете като бонбон.
6. Получения бонбон сложете в лист алуминиево фолио и приберете в хладилник за 8-12 часа.
7. Махнете алуминиевото фолио, а бонбона сложете в тавичка. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна, намалете на 160 и дръжте вътре 3 часа.
8. След изваждане и охлаждане на стайна температура, приберете в хладилник без да разгъвате бонбона. Дръжте в хладилника 6-10 часа.
9. Извадете месото от плика и режете мръвката надлъжно, за да се получат напречни разрези на шпиковката. Така изглежда много красиво.
10. Поднесете като студено мезе или използвайте за плънка на сандвичи.
Източник: YouTube/Дневник Домохазяйки
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ