Регистрация

Мариновано зеле с цвекло и чесън

Мариновано зеле с цвекло и чесън
Лесно   |   Порции 6-10   |   Видяна: 834

Инстантна туршия от зеле с люти чушлета, чесън, цвекло и целина.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 глави цвекло
  • 1-2 червени люти чушки
  • 5-6 скилидки чесън
  • 1 зелка (около 1,2 кг)
  • вода + 1/2 ч.л. сол

За маринатата:

  • 2 литра вода
  • 10 зърна бахар
  • 2-3 дафинови листа
  • 10 г листа прясна целина (или магданоз)
  • 3 с.л. сол

Начин на приготвяне:

1. Зелката разрежете на половина и всяка от половините нарежете на 6 полумесечни едри парчета.

2. Кипнете вода в тенджера, добавете 1/2 ч.л. сол и пуснете парчетата зеле да се бланшират за 2 минути. Извадете в решетъчна лъжица.

3. Цвеклото обелете и нарежете на слайсове. Главата чесън разделете на скилидки, обелете и всяка скилидка нарежете на 2-3 парчета. Лютите чушлета почистете и нарежете на лентички.

4. В тава с високи бордове и капак (най-добре в голяма йенска тенджера) сложете на дъното резени цвекло, чушки и чесън. Подредете пласт зелеви полумесеци. След това пак цвекло, чушки чесън, пак зелеви полумесеци. Така да се получат 2-3 реда, като на финала завършите с няколко шайби цвекло и люти чушлета с чесън.

5. Кипнете водата за маринатата заедно с подправките и варете 3 минути. Залейте с врялата вода зеленчуците в тавата. Похлупете с чиния и камък, за да не се подават зеленчуци над водата.

6. Захлупете с капак и оставете така три дни на стайна температура. Ето лесна и бърза сурова туршия от зеле с цвекло.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 3 дни

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта