Макарони със сирене на фурна
Макарони с бекон и няколко вида сирена.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. сушени макарони
- 200 мл пълномаслено мляко
- 150 мл вода
- морска сол и счукан черен пипер
- 1/2 пръчица канела
- 4 зърна карамфил
- 1 ч.л. сушен розмарин
- малка бучка масло
- 4 резена панчета/пушен бекон, нарязани на тънки ленти
- 1 ч.ч. настърган пармезан + още 6 с.л.
- 1 топка прясна моцарела, едро нарязана
- около 6 с.л. галета
- 1 ч.л. трюфелова салца (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 200°С.
2. Сложете млякото, водата, канелата, карамфила и розмарина в малка тенджера. Овкусете с щипка сол (но не повече, защото сосът също ще солен, заради бекона) и поръсете с черен пипер. Оставете да къкри на умерен огън.
3. Добавете сушената паста и варете около 7-10 мин., до степен ал денте.
4. Сгорещете на средно-силен огън друга тенджера и разтопете маслото в малко зехтин. Когато маслото стане на пяна, добавете бекона. Количеството на маслото зависи от това колко е мазен беконът. Запържете докато покафенее леко, но не бива да става хрупкав. Свалете от огъня и заделете.
5. Отцедете пастата в купа, като запазите и течността. Отстранете пръчицата канела и зърната карамфил. Сложете тенджерата с бекон на умерен до слаб огън и добавете 3-4 с.л. от млякото, в което се е варила пастата. След това добавете 1 ч пармезан. Разбъркайте, докато се разтопи. Ако сосът е прекалено гъст, разредете с още от млякото, докато достигне такава гъстота, че да покрива гърба на лъжица.
6. Добавете пастата и разбъркайте, за да се покрие. Свалете от огъня и овкусете с трюфеловата салца, ако ще използвате. Разделете сместа в 6 индивидуални купички за печене. Поръсете с моцарела, галета и допълнителния настърган пармезан.
7. Сложете купичките в тавичка и печете 10 мин. или докато сосът заври, а сиренето се разтопи и покафенее леко. Включете грила на фурната на 250°С и печете още 3-5 мин., като внимавате да не изгори сиренето.
8. Извадете от фурната, заделете да се охлади за 5 мин. и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ