Макарони на фурна с телешко варено
Паста с морни сос.
Необходими продукти:
- 1 пакет макарони
За морни соса с гъби:
- 2 ч.л. масло
- 2 ч.л. брашно
- мляко или пилешки бульон (около 2 или повече чаши)
- сос Уорчестършир
- сол и пипер
- чесън на прах
- червен пипер
- 1 консерва гъбен крем
- нарязани печурки
- смес от сирена (пармезан, пекорино, моцарела, асиаго и други)
За месния сос:
- зехтин
- чесън и лук
- 1 голяма консерва телешко варено
- 1 малка консерва нарязани домати
- 1 ч.л. захар
- сол и пипер
- нарязан магданоз и босилек
За топинга:
- допълнително сирене
- масло
Начин на приготвяне:
На соса морни с гъби:
1. В тенджерка разтопете 2 ч.л. масло. Добавете 2 пълни ч.л. брашно и запържете за няколко минути. Внимавайте да не загори и да покафенее. След това налейте достатъчно пилешки бульон или вода/мляко, като бъркате непрекъснато, докато се получи необходимата гъстота (започнете с 2 чаши). Когато сосът е толкова гъст, че да покрива плътно гърба на лъжицата, значи е готов. Ако е необходимо, добавете още бульон. Овкусете със сол и пипер, малко сос Уорчестършир, универсална подправка, малко чесън на прах и малко червен пипер.* След това добавете цяла консерва гъбен крем и разбъркайте хубаво. Може да добавите още течност, ако сосът стане прекалено гъст. Сложете и щедро количество нарязани гъби. Накрая прибавете микса от сирена по избор - около 1/2 ч. Затоплете всичко и заделете.
На месния сос:
1. Сотирайте щедро количество чесън и лук в малко хубав зехтин. Добавете консерва телешко варено и гответе няколко минути. Ако е необходимо, добавете още зехтин. Добавете 2 малки или 1 голяма консерва нарязани домати или доматен сос. Подправете на вкус. Добавете няколко ч.л. бяла захар, за да се балансира киселинността на доматите. Овкусете със сол/захар, ако е нужно. Добавете малко нарязан магданоз и босилек за допълнителен аромат. Оставете да къкри няколко минути и свалете от огъня.
2. Межувременно сварете макароните (226 г) в кипяща вода до омекване.
3. Сложете сварената паста в месния сос и покрийте хубаво. Прехвърлете в тавичка за печене с размери 22,9 х 30,5 см.
4. Полейте пастата със соса морни с гъби и поръсете с още сирене.
5. Сложете парченца масло върху ястието в касеролата. Запечете във фурната, докато сирененето се разтопи и се получи златиста коричка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ