Леща белуга с печени моркови
Печени моркови с мед върху варена черна леща.
Бон Апети
Излъчен на 28.04.2017
Това е вкусно предястие, засищаща салата или диетично основно, подходящо за вегани, като неядящите животински продукти ще трябва да пропуснат заливката от кисело мляко. Основата от черна леща внася доза елегантност на ястието, както и го превръща в модерна питателна храна. Подсладено-осолените зеленчуци пък създават идилия от вкусове, която съвършено пасва на по-семплото откъм сладост вариво. Ето за какво става въпрос:
Черна леща се кипва с дафинов лист и стебла магданоз докато се развари. После се отцежда и към нея се добавя наситнен пресен магданоз, чесън, лимонов сок и зехтин. Разбърква се и основата на платото е готова. Следва да обелим цели моркови от връзка и да отрежем листенцата им, като все пак оставим малко зеленина, която да придава естетична визия. Морковите се овкусяват със зехтин и мед, подреждат се в тава, застлана с хартия за печене и се осоляват. После се запичат до карамелизиране.
Накрая се сглабя платото като лещата поляга в голяма чиния, отгоре се редят целите карамелени моркови и по желание можете да ги покапете с кисело мляко и сос хариса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ