Лесно печено пиле с картофи
Пилешко месо с гарнитура.
Необходими продукти:
- 1 цяло пиле
- 1 бучка масло, размекнато
- 4 стръка мащерка
- 1 лимон, нарязан на четвъртинки
- 3-4 с.л. червен лук
- 4-6 скилидки чесън
- 1 нарязан морков
- 8 средни картофа, нарязани
- морска сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Измийте пилето и го подсушете с хартиени кърпи.
2. Смесете маслото с 2 стръка мащерка. Разхлабете малко кожата върху гърдите и намажете с тази смес между нея и месото. Така месото няма да стане сухо.
3. Овкусете кухината на пилето щедро с микс от морска сол и пипер.
4. Напълнете лимона, чесъна, лука и останалата мащерка в кухината и завържете с кухненски канап. Ако пилето е по-малко, тези продукти може и да не се поберат всичките.
5. Овкусете цялото пиле щедро със сол и пипер.
6. Разпределете морковите, картофите и лука в тавичка за печене и сложете пилето отгоре.
7. Печете в предварително загрята до 200ºC фурна. За средно голямо пиле са необходими около 40 мин., но зависи от фурната. Проверете дали е изпечено, като боднете едно от бутчетата с нож - трябва да потече бистър сок.
8. Извадете от фурната и оставете да престои 20 мин. преди да го нарежете и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ