Лесна царевична каша с мляко и масло
Рецепта за каша от царевично брашно с мляко и масло.
Необходими продукти:
- 300 мл вода
- 300 мл пълномаслено мляко
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 5 с.л. царевично брашно (НЕ царевично нишесте - не ги бъркайте)
- масло - на вкус
- топинг (по желание) - мед, мармалад, сушени плодове, сирене, кашкавал и още много варианти, които можете да моделирате според вкуса си
Начин на приготвяне:
1. Изсипете мялкото и водата в тенджерка и сложете на котлона. Пуснете да се загрява на умерен огън.
2. Изсипете царевичното брашно още преди да се е стоплила сместа от течности и започнете с телена бъркалка за яйца да разбърквате в кръг. Добавете солта и захарта
3. Когато кипне намалете огъня на слаб и оставете да ври 3-5 минути като периодично проверявате да не се сгъсти прекомерно и разджурквате с телта.
4. Ако ще правите кашата в сладък вариант, добавете ванилия или канела, за да замирише на сладкиш. Есенция ром също върши работа. От този етап насетне можете да добавяте практически всичко.
5. Махнете от котлона и сервирайте като добавите по парче студено масло и разбърквате докато се разтопи. Солените варианти носят натрошено сирене, рендосан кашкавал или друго жълто сирене, парченца колбас (в случая най-добра е идеята със запечен на сух тиган бекон), гъби, кисели краставички и зеленчуци от консерва. За сладост можете да добавите елементарна пудра захар или пък да вдигнете нивото с мед, шоколад, конфитюр, крокант. Не забравяйте, че и просто с масло пак си е вкусно и питателно. Така че липсата на време за готвене и диплене може да ви накара да хапнете изчистена и апетитна закуска.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ