Кюфтета от толстолоб с доматен сос
Рибни кюфтета с кускус и доматен сос.
Бон Апети
Излъчен на 23.11.2017
Рибни кюфтета с гарнитура правят Лора и Стоян като поднасят панирано рибешко месо върху канапе от кускус с масло и после го заливат с ароматен доматен сос. Така едно мезе за бира и вино от риба се превръща в питателно основно ястие, в което има много цветове и вкусове. Можете да използвате всякакво филе от риба, но е задължително да почистите добре костите. С толстолоб излиза евтино и става вкусно. С акула би било най-лесно, защото няма кокали, а пък сьомгата би вдигнала елегантността, но и цената на домашните рибни крокети. Ето как се правят.
Местото се нарязва на ситно с остър нож. Не го мелете, защото ще стане прекалено кашкаво и ще загуби очарованието на вкуса си. След това се смесва със смлени в блендер лук и чесън, добавя се накиснат хляб, зехтин, подправки и яйца. Всичко се омесва заедно до получаването на смес за кюфтета. След това се сгорещява растителна мазнина в тиган и в нея се пържат сплеснати кюфтета, които по-лесно ще оформите с намокрена ръка.
Преминаваме към соса като в тиган запържваме наситнени лук и чесън и след това ги подправяме с кориандър, кимион, сол, пипер и захар. После добавяме бяло вино за готвене и консерва белени домати на кубчета. Оставяме за 15 минути да се готви на слаб огън, за да се редуцира. След това в соса влизат и кюфтетата и се готвят под капак за 5 минути.
За основата от кускус е добре да си намерите кускус без варене. Той се изсипва в купа, към него се добавя масло и се залива с врял бульон. Оставя се да набъбне за 15 минути. След това се подправя и вече можем да сглобим ястието - отдолу слагаме маслен кускус, върху него редим кюфтенца, а отгоре заливаме с доматен сос. Можете да поръсите с наситнен магданоз за елегантност и сте готови да сервирате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ