Кюфтета Ежковци със зеленчуков сос
Пържени кюфтета с кайма и ориз в зеленчукова запръжка от лук, домати и моркови.
Необходими продукти:
- 500 г кайма смес
- 1/2 ч.ч. ориз
- 2 яйца
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 2 домата
- сол, пипер и кимион на вкус
- 100 мл мазнина (олио, зехтин)
- лют пипер по желание
- пресен магданоз за поръсване при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Сварете ориза до полуготовност.
2. Замесете каймата с ориза, подправки на вкус и двете яйца. Направете малки кюфтенца от сместа. Предлагаме ви да мокрите ръцете си под течаща вода докато правите кюфтетата. Така сместа няма да лепне по ръцете ви.
3. Загрейте мазнината и сложете кюфтетата да се готвят в нея.
4. През това време си направете заготовките за зеленчуковия сос. Рендосайте морковите на едро ренде, наситнете лука, а доматите нарежете на кубчета.
5. Щом извадите запържените от всички страни кюфтета от тигана, долейте в него още мазнина, изчакайте да загрее и запържете закратко лука. После добавете морковите и доматите и сипете около 100 мл вода. Сложете и още подправки. Ако харесвате пикантна храна, подлютете с чили сос, чили на прах или люспи лют пипер.
6. След като зеленчуковият сос кипне, добавете в него кюфтенцата, похлупете с капак, намалете огъня и оставете да покъкри за 15-25 минути.
7. Сервирайте поръсено със зелени листенца магданоз, сварен ориз или картофено пюре. Не забравяйте да поднесете и мек хляб за топкане на сосчето.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ