Крем-супа от омар със сметана
Пюрирана супа с морски дарове и лют пипер.
Необходими продукти:
- 500 г пресен омар, нарязан на порции (можете да използвате и традиционните рулца от раци)
- 6 с.л. масло
- 1 голяма глава лук, нарязан
- 1 морков, нарязан на кубчета
- 1 стрък целина, нарязан на кубчета
- 3 с.л. бредни
- 1 ч.ч. сухо бяло вино (около 250 мл)
- 4 ч.ч. (1 л) рибен бульон
- 1 с.л. доматено пюре
- ½ ч.ч. дългозърнест ориз
- 150 мл пълномаслена сметана (плюс допълнително за поднасяне)
- сол, смлян бял пипер
- лют червен пипер
Начин на приготвяне:
1. Разтопете маслото в голям тиган и добавете зеленчуците. Гответе на слаб огън до омекване.
2. Добавете омара/раците и разбъркайте докато черупката на всяко парче почервенее.
3. Налейте брендито и запалете. Когато пламъкът утихне, добавете виното и изчакайте да заври и да се редуцира наполовина. Прибавете рибения бульон и оставете да къкри 2-3 мин., след това извадете омара.
4. Прибавете доматеното пюре и ориза и варете до омекване на ориза.
5. Междувременно заделете месото на омара, като го отделите от черупките, а тях ги върнете в тигана. Нарежете месото. (Ако използвате рулца от раци или месо от омар без черупка, пропуснете тази и началото на следващата стъпка.)
6. Когато оризът се свари, отстранете най-големите черупки. Сложете сместа в блендер или кухненски робот и пюрирайте. Прецедете през фино сито и сгорещете почти до кипване.
7. Овкусете и намалете огъня. Прибавете бавно сметаната.
8. Нарежете останалото масло и разбъркайте със соса, като слагате парче по парче.
9. Добавете нарязаното месо и поднесете веднага, гарнирано с допълнително сметана и полято с още бренди (по желание).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ