Крем от зелен чай мача
Японски десерт с чай и кокос.
Необходими продукти:
- 2 чаши неподсладенo бадемово мляко
- 1/2 с. л. ванилия
- 4 с. л. агар-агар на прах (подсладител от водорасли, който можете да си купите от магазин за японски хранителни продукти)
- 3 с. л. мача (японски зелен чай на прах, много фино смлян)
- 1/4 чаша кокосово масло
- 1/8 чаша нектар от агаве (заместител на захарта, който се продава в магазините за диетични и диабетични храни)
Начин на приготвяне:
1. Сипете в тенджера бадемовото мляко и агар-агара на прах. Оставете на огъня 5 минути, за да може агар-агарът да омекне.
2. В средно голяма купа изсипете мача, кококсовото мляко и нектарът от агаве – разбъркайте до получаване на смес и оставете настрана.
3. Оставете бадемовото мляко, агар-агара на прах и ванилията да заврят, след което намалете температурата и оставете да се вари в продължение на 8 минути. Добавете сместа от мача, кокосово мляко и нектара от агаве и бъркайте в продължение на 30 секунди до получаване на хомогенна смес. Отстранете от котлона.
4. Разпределете крема в 4 керамични или стъклени малки купи (Използвайте керамични, ако искате след това да изсипете сместа върху чиния. Ако планирате да сервирате крема в първоначалната му форма, използвайте стъклени).
5. Оставете в хладилника в продължение на 2 часа.
6. За да отделите крема от керамичната купа, прокарайте нож около краищата му (по протежение на купата) и поставете всяка от купите в топла вода – за около 30 секунди. Сложете чинийка на върха на купата, след което обърнете купата, за да отделите крема.
7. Поднесете с разтопен сорбет или пюрирани плодове.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ