Регистрация

Лозови сарми с кайма, ориз и лук

Лозови сарми с кайма, ориз и лук
Трудно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 2370

Лозови сармички с месо и млечно-чеснов сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 100 г ориз
  • 2 глави лук
  • 50 г масло
  • 700 г кайма от вид по избор
  • 100 г мас или мазен бекон
  • 4 скилидки чесън
  • листата на връзка копър
  • листата на връзка магданоз
  • сминдух, чубрица, кориандър на прах (каквото имате, сложете по малко)
  • 1 ч.л. суха мента
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 300 мл топла вода
  • 250 г лозови листа за сарми

За соса:

  • 300 мл кисело мляко
  • 4 скилидки чесън
  • листата на няколко стръка копър и магданоз
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Ориза измийте, кипнете вода и го изсипете във врящата вода. Варете 5-6 минути и отцедете. Оставете топлината да изсуши зърната.

2. Лука наситнете. Сгорещете 25 г масло и запържете лука в него за няколко минути до леко покафеняване.

3. Изсипете каймата в купа. Добавете ориза, лука, намачкания чесън, нарязаната на ситно мас или бекон, подправките, наситнените зелени билки и замесете. Постепенно налейте водата и замесете отново.

4. Сложете обърната чиния на дъното на голяма тенджера. Завивайте сарми като слагате по 1 ч.л. от каймяната смес в долния край на лозово листо, прехлупвате страничните краища и после завивате. Редете покрай чинията плътно.

5. Когато плънката свирши, подредете върху сармите пласт лозови листа, след това парченцата от 25 г масло и втори пласт листа. Захлупете с втора обърната чиния и налейте вода докато покрие сармите. Посолете.

6. Варете на слаб огън под капак за 1 час като проверявате да не изплува чинията. Ако можете, затиснете я с капака.

7. Пригответе соса като разбиете киселото мляко с намачкания чесън, наситнените пресни зеленини и сол на вкус.

8. Поднесете сармите със соса.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта